tirsdag 30. oktober 2012

Sjølingstad Uldvarefabrik - et av de utvalgte


De siste tiårene har utallige industrianlegg i Norge blitt nedlagt. Nedlagte og forlatte industrianlegg er en utfordring for kulturminnevernet, og i 1994 la Riksantikvaren fram "Verneplan for tekniske og industrielle kulturminner". Der ble det konkludert med at slike anlegg er så ressurskrevende at det kun er et begrensa antall som kan prioriteres nasjonalt. Sjølingstad Uldvarefabrik er et av anleggene i Norge som skal har fått spesiell oppfølging. Slik skal drift og progresjon i istandsettingsarbeidet sikres på best mulig måte.
Sjølingstad Uldvarefabrik. Foto Bård Løken.

I dag er det 13 anlegg på Riksantikvarens prioriterte liste. Målet med disse anleggene er at de skal videreføre hele eller deler av den opprinnelige driften. I følge Riksantikvaren utmerker Sjølingstad Uldvarefabrik seg på dette området, museumsfabrikken klarer å opprettholde driften ved anlegget slik at kunnskap om den antikvariske maskinparken sikres.
Torsdag 18. september hadde museumsfabrikken besøk av Riksantikvarens Ulf I. Gustafsson som er ansvarlig for å følge opp de tekniske og industrielle kulturminnene. Sjølingstad Uldvarefabrik søker årlig om midler til forvaltning, drift og vedlikehold, og tilskuddet fra Riksantikvaren er helt avgjørende for vår eksistens. Det var derfor svært interessant å diskutere framtidige prosjekter, utfordringer og søknader med Gustafsson.


Samling rundt bordet.
Under besøket fra Riksantikvaren deltok Vest-Agder-museets direktør John Olsen og Vest-Agder-museet Kristiansands bygningskyndige tømrer Nils Magne Håkegård, i tillegg til Vest-Agder-museet Sjølingstad Uldvarefabriks ansatte. På bildet over ser man de førstnevnte sammen med Paul Hasund (produksjonsansvarlig ved VAM Sjølingstad Uldvarefabrik) og Birgitte Sørensen (prosjektansvarlig ved VAM Sjølingstad Uldvarefabrik). Judith Seland Nilsen (fungerende avdelingsleder ved VAM Sjølingstad Uldvarefabrik) var også sentral under besøket, blant annet som fotograf.
Ulf I. Gustafsson fikk en grundig omvisning i fabrikkanlegget. Han fikk møte museumsfabrikkens kunnskapsbærere, og se hvordan maskinene vedlikeholdes ved drift – og dermed fortsatt produksjon av fabrikkens tradisjonsrike produkter. Han fikk også se hvordan bygningsmassens tilstand varierer og hvor istandsettings- og vedlikeholdsbehovene er størst.
Ulf I. Gustavsson fikk fotografert mye i løpet av runda i fabrikken. Her ved sentrifugen i vaskeriet.

Gustafsson, Sørensen og Hasund studerer veggen mot det gamle kjelerommet. Påvirkes den av at dampkjelen fra 1909 har blitt tatt ut av rommet? Vi ønsker å få satt kjelen inn igjen og diskuterer mulighetene for dette med Gustafsson. 

Direktør Olsen (VAM), produksjonsansvarlig Hasund (VAM Sjølingstad) og bygningskyndige Håkegård (VAM Kristiansand) gleder seg over at turbinen fra 1913 nå produserer mer strøm enn på mange år!

Paul Hasund forklarer prosessene i kraftstasjonen til Nils Magne Håkegård og Ulf I. Gustafsson.

Avdelingsleder spinneri, Oliver Torkelsen, viser Gustafsson plyssen. 

Oliver Torkelsen, Liv Jensen og Paul Hasund spinner teppegarn på ringspinnemaskinen.
 
Samling bak plisséveven: Veveriansatte Gunnveig Helland og Einar Kristensen forklarer Gustafsson vevprosesser (sammen med Birgitte Sørensen og Paul Hasund).

Gunnveig Helland ved jacquardveven.
 

Besøket av Riksantikvarens Ulf I. Gustafsson var både hyggelig og nyttig for oss på Sjølingstad. Vi fikk flere konkrete råd og tips om hvordan vi kan jobbe videre med prosjektene våre. Dette var inspirerende, og vi ser fram til videre samarbeid med "vår mann hos Riksantikvaren".

Les mer om Sjølingstad Uldvarefabrik på www.vestagdermuseet.no/sjolingstad

Foto: Judith Seland Nilsen og Bård Løken.
 
 

1 kommentar:

  1. Sjølingstad er virkelig et fantastiske anlegg, på alle måter. Her er natur, fabrikk, ull, garn og stoff, cafe og butikk:-) Og ikke minst dyktige folk! En sjelden perle:-)Anbefales!!!

    SvarSlett

Vi blir glade for tilbakemeldinger, ris eller ros.